Geleneksel iş modellerinin genç kuşaklar tarafından yeteri kadar ilgi görmemesi, girişimciliğin ve yenilikçi iş modellerinin giderek daha yaygın hale gelmesine yol açmıştır. Her ne kadar Türkiye’de yeni yeni duyulmaya ve uygulanmaya başlayan bir model olsa da, startupların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak genç girişimciler genellikle projelerini başarıya ulaştıracak sermayeden yoksundur. Bu yüzden de çeşitli desteklemelere gereksinim duymaktadırlar. Risk sermayesi, yeni girişimcilerin bu problemine çözüm sunması bakımından önemlidir. Risk sermayesi nedir diye merak edenler için belirtmek gerekirse, bireysel ya da kurumsal yatırımcıların büyüme potansiyeli olan iş fikirlerine ve şirketlere yatırım yapmalarını ifade eden bir kavramdır. Bu yatırımın temelinde, projenin büyümesi ve böylelikle daha fazla kazanç elde edilmesi mantığı bulunmaktadır. Bu tür yatırımları yapan bireyler ise melek yatırımcı olarak adlandırılmaktadır. 

Risk Sermayesi Kaynakları

Risk sermayesi nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, risk sermayesi yatırımı yapan kaynakların neler olduğuna da odaklanmak gereklidir. Start-upların giderek daha fazla ilgi görmesi, risk sermayesi kaynaklarının da artmasına neden olmuştur. Bu doğrultuda risk sermayesi yatırımı yapan kaynakları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bankalar: Gerek ticari bankalar ve gerekse de yatırım bankaları başarı potansiyeli yüksek, kaliteli iş fikirlerine yatırım yapmaktadır. 
  • Özel Yatırım Grupları: İş insanlarından oluşan özel sermaye ve yatırım örgütleri de bu türden projelere destek sağlamaktadır. 
  • Üniversiteler: ARGE ve inovasyon unsuru içeren projelerde üniversitelerden de risk sermayesi yatırımı alabilmek mümkündür. Özellikle teknik üniversiteler, bu konuda ön plana çıkmaktadır. 
  • Vakıflar ve Şirketler: Nakit gücü yüksek olan şirketler ile iş insanları tarafından oluşturulan vakıflar da yeni ve yenilikçi projelerin destekçisi olabilmektedir. 

Hemen Okuyun: Faiz Nedir? Bu Oranı Kim Neye Göre Belirliyor?

Risk Sermayesi Özellikleri Nelerdir?

Adından da anlaşılacağı gibi risk sermayesi, riskli bir yatırım aracıdır. Ancak çoğu zaman yatırımcılar risk ve kazanç arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır. Bununla birlikte risk sermayesi bir kredi değildir. Destek alan şirketin, risk sermayesi yatırımı yapan tarafa düzenli ya da düzensiz herhangi bir ödeme yapması söz konusu değildir. Risk sermayesi yatırımı yapan taraf, yatırımı tutarında şirketin ortağı kabul edilmektedir. Böylelikle şirketin uzun vadede başarıya ulaşması ile yüksek getiri elde etmeye odaklanılmaktadır. 

Risk Sermayesi Unsurları Nelerdir?

Risk sermayesinin çeşitli unsurları bulunmaktadır. Bu unsurlar daha çok yatırım yapacak olan tarafın tercihlerine göre şekillenmektedir. Yüksek risk – yüksek getiri unsuru, daha az tercih edilmektedir. Buna karşın küçük şirket – hızlı büyüme unsuru daha çok kabul görmektedir. Uzun vadeli yatırım, sermayeye katılma, yönetime katılma ve teknolojik yenilik sağlama da risk sermayesinin diğer unsurlarıdır. 

Risk Sermayesi Süreci

Risk sermayesi nedir sorusu kadar önem arz eden bir diğer nokta da risk sermayesi sürecidir. Yatırımcılar, risk sermayesi yatırımı yapmak için proje sahipleri ile belirli organizasyonlarda bir araya gelmektedir. Bu tür organizasyonlarda bireyler kendi projelerini sunmakta ve yatırımcılar da makul buldukları projelere destek sağlamak üzere anlaşma yapmaktadır. Risk sermayesi yatırımı alabilmek için iyi bir sunuma sahip olmanın yanı sıra ikna edici bir anlatıya da gereksinim duyulmaktadır. Risk sermayesi yatırımı alabilmek için, ilgili projenin şirketleşmiş olması gereklidir. Yatırımcılar iyi planlanmamış ya da yeteri kadar net bir şekilde anlatılamayan projelere karşı daima temkinli yaklaşmaktadır. Risk sermayesi yatırımı yapılıncaya kadar geçen süreç, iki tarafın birbirlerini tanımaları ve yatırımcı tarafın projeyi daha iyi anlaması bakımından önemlidir. 

İlginizi çekebilir: https://www.fonradar.com/uzmanindan-cek-nasil-yazilir-yazmanin-puf-noktalari-nelerdir/